Παρασκευή, 26 Δεκεμβρίου 2014

Αγριογούρουνο κρασσάτο με καστανόμελο & πορτοκάλι - Winy wild boar with chestnut honey & orange

Ένα καθαρά χειμωνιάτικο αλλά και εορταστικό φαγητό με την δική του μοναδική προσωπικότητα με απαραίτητο συνδιασμό φυσικα ενός αντάξιου κρασιού...


Προετοιμασία :Απαραίτητο σε κάθε μέθοδο μαγειρέματος αγριογούρουνου είναι η αφαίρεση του αίματος του τοποθετόντας το σε ένα μπόλ με ξίδι και νερο για περίπου 4-5 ώρες , αλλά και το μαρινάρισμα.του.


 Για την μαρινάδα θα χρειαστούμε :

Νερό
Ξύδι απο κρασί
2 Κρεμμύδια 
Φύλλα δάφνης , 
3-4 γαρύφαλλα
1 ρίζα από σέλινο
Πιπέρι σπόροι
Άνηθο - Εστραγκόν
Λεμόνι - Ζάχαρη
Κόκκινο κρασί





Το αφήνουμε στη μαριναδα  μια ολόκληρη νύχτα  στο ψυγείο ώστε αναμειχθούν όλα τα αρώματα...
Μόλις μαριναριστεί δέν ξεπλένουμε το κρέας αλλά το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας .
Λόγω της σκληρώτητας του κρέατος που έχουν γενικά τα άγρια και δή τα αγριογούρουνα θα χρειαστεί να το σιγοβράσουμε για περίπου 30' ώστε να μαλακώσει λίγο.

 Υλικά :
2κ. αγριογούρουνο 
5 ξερά κρεμύδια 
2 κ.σ αλεύρι 
1 σκ. σκόρδο
1/5 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 μεγ. ντομάτες
1 κ.σ. ζάχαρη
 φλιτζ. κρασί
1/5 φλιτ. κονιάκ
1 φλούδα πορτοκάλι
1/4 φλιτζ. μπαλσάμικο ξύδι
2 κ.σ. καστανόμελο
2 δαφνόφυλλα
πιππέρι -αλλάτι
3-4 κοκ. μπαχάρι 

Εκτέλεση :

Σε πλατυά κατσαρόλα σωτάρουμε ελαφρά τα κρεμμύδια  για περίπου 10΄σε μέτρια φωτια και στο τέλος τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το σκόρδο.Αλευρώνουμε καλά ώστε να το ρουφήξει  το κρέας καλά το αλεύρι..Σε ένα τηγάνι σωτάρουμε το κρέας με το  υπόλοιπο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει απ' όλες τις πλευρές. Όσα κομμάτια ροδίζουμε τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια και όσα μείνουν  στο τέλος τα αφήνουμε κ  ρίχνουμε το κονιάκ, το κρασί και το μπαλσάμικο και αφήνουμε να βράσουν δυνατά για 3' - 4' . Όλο μαζί το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια.Ζεματίζουμε κ ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες η απλά τις χαράζουμε σταυρωτά  και τις προσθέτουμε. Προσθέτουμε επίσης τα δαφνόφυλλα, το μπαχάρι και τη φλούδα πορτοκαλιού. Σκεπάζουμε το φαγητό μας και σιγοβράζουμε το φαγητό για περίπου 2 ώρες , έως ότου να δέσει καλά η σάλτσα .Λίγο πρίν τελειώσουμε το βράσιμο αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μέλι και προσέχουμε να μη αφιδατοθεί το φαγητο μας προσέχοντας το κ προσθέτοντας σταδιακά νερό .Συνοδεύουμε με πουρέ ή ψητές πατάτες και κρασι ελληνικο Merlot *


+ Το αγριογούρουνο είναι ενα φαγητό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά :
 Βιταμίνες Β. Μια μερίδα αγριογούρουνου σου παρέχει πάνω από το 70% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης νιασίνης (μια βιταμίνη Β που μειώνει την κακή και αυξάνει την καλή χοληστερίνη), θειαμίνης και Β6 (δύο βιταμίνες που ενισχύουν τα επίπεδα της ενέργειάς σου). Το κρέας από αγριογούρουνο είναι επίσης πλούσιο σε ψευδάργυρο, ο οποίος ενισχύει το ανοσοποιητικό σου σύστημα.


100 γραμμάρια κρέατος αγριογούρουνου περιέχουν 304 θερμίδες και 15% πρωτεΐνες

*Σας προτείνω  απο Ελληνικά Merlot:
Ένα γλυκόπιοτο, με «τρυφερές» τανίνες το..Terra Leone Merlot / Κτήμα Παλυβού 
Καί επίσης ένα ακόμα καλοφτιαγμένο βελούδινο Μερλότ , Συμεωνίδη 

15 σχόλια:

  1. Δεν νομιζω να το φτιάξω ποτέ , καθ οτι που να βρω το αγριογούρουνο χα χα...
    παντως φαινεται λουκούμι!

    Καλές γιορτές :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είχε απίστευτη γεύση !Πρέπει να δοκιμάσεις να το φτιάξεις άν βρείς απο κάπου , άλλα ίσως να έχουν κάποια κρεοπολεία..
      Καλές γιορτές με υγεία !

      Διαγραφή
  2. Καστανόμελο έχω κατά σύμπτωση στο ντουλάπι μου και αγριογούρουνο ξέρω ότι έχει ένα σούπερ μάρκετ, άρα διόλου απίθανο να το φτιάξω!
    Χρόνια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δέν είναι απαραίτητο να βάλεις καστανόμελο , μπορείς να βάλεις ότι θέλεις , απλά εγώ έβαλα καστανόμελο γιατι είναι το λιγότερο πιό "γλυκό" μέλι σε σχέση με τα άλλα .
      Καλές γιορτές

      Διαγραφή
  3. Πολύ ωραίο το blog σου, οι συνταγές όλες εξαιρετικές! (λόγω διακοπών, τις χάζεψα αρκετά :)
    Ήθελα να κάνω αγριογούρουνο αλλά σκεφτόμουνα ότι δεν ξέρω καθόλου πως να το μαγειρέψω και έτσι το απέφυγα. Θα πρέπει να είναι νοστιμότατο!
    Χρόνια πολλά και καλή χρονιά να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ για τα ευμενή σου σχόλια!
      Μπορείς άνετα να φτιάξεις οποιαδήποτε συνταγή με αγριογούρουνο άνετα εφόσον έχεις τηρήσει :1. την αφαιρεση αίματος και έντονων οσμών του με ξυδι νερο κ αλατι, 2.το βρασιμο πρίν το μαγείρεμα(καλύτερα σε χύτρα) και 3. τήν μαρινάδα
      Καλή χρονιά

      Διαγραφή
  4. Δεν χω μαγειρεψει ποτε αγριογουρουνο,ειχα στο μυαλο μου παντα οτι ειναι δυσκολο στο μαγειρεμα,πρεπει να ξερεις να το μαγειρεψεις γιατι αλλιως θα βγει αρκετα σκληρο κτλ...να σου πω τωρα ετσι που μας τα ειπες φαινονται λιγο πιο απλα τα πραγματα και με βαζεις σε πειρασμο!!Ειναι και αυτη η φωτο στο τελος....θα ψαξω για αγριογουρονο τελος!
    καλη χρονια ευχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή χρονιά σου εύχομαι και εγώ απο μέρους μου , και πίστεψε με είναι πολύ εύκολο ειδικά εάν έχεις χύτρα γίνεται λουκούμι!
      Πάντως εάν αγοράσεις αγριο σου προτείνω να αγοράσεις το μπροστινό πόδι κ όχι το πισινό ή διαφορετικά νεφραδιά . * ά και μήν ξεχνας να αφαιρείς το περιτό λίπος

      Διαγραφή
  5. Φαίνεται λουκούμι!!!! Καλομαγειρεμένο, μελωμένη σαλτσούλα και πολύ αρωματικό!!! Μου άρεσε που χρησιμοποίησες και φλούδα πορτοκαλιού, στην περιοχή μου την αποξηραίνουμε και έχει πολύ πιο έντονο άρωμα!!! Αν βρω έστω και κατεψυγμένο θα το δοκιμάσω σίγουρα!!!
    Καλή και δημιουργική χρονιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Silena καλως ήρθες στο ιστιολόγιο μου ,ευχαριστώ για τα καλά σου σχόλια !
    Το αγριογούρουνο είναι παρα πολύ δύσκολο οταν είναι φρέσκο να σου βγεί μαλακό!
    Οπότε η συμβουλή μου είναι μόνο κατεψυγμένο άν βρείς , αλλά κ φρέσκο να βρείς μπορείς να το βάλεις στη καταψυξη για 2 περιπου εβδομαδες να μαλακωσει!
    καλή χρονια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. δεν εχω φτιαξει ποτε αλλα εχω φαει!! ενδιαφέρουσα συνταγη και φαινεται πεντανόστιμο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρόλο που είναι χρονοβόρο έχει τέλειο αποτέλεσμα

      Διαγραφή
  8. Πολυ ωραια συνταγη!! Προσεγμενη και με αψογο σερβιρισμα!!
    Μου αρεσουν πολυ αυτα τα κρεατα αν και σπανια τυχαινει να τα φαω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ χρυσαυγή για τα καλά σου σχόλια!
      Εγώ είμαι φάν για ότι κρεας κυνήγι υπάρχει!!!

      Διαγραφή

thnx 4 your comments!!!
Ευχαριστώ για το σχόλιο!!!
keep cooking